Skatten fra loftet

18.11.2024

Høsten 2022 fikk en av klubbens medlemmer høre at familien til en bekjent skulle tømme et gammelt hus i Trondheim for innbo etter et dødsfall.

Slike prosesser er gjerne både slitsomme og interessante, og i dette tilfellet kom familien over en virkelig «gullgruve»

De åpnet en gammel koffert, som viste seg å være full av nydelige dameklær,- både kjoler, skinnkrager, hatter, undertøy, ja til og med bryllupsklærne til min venninnes besteforeldre.

Fra utpakkingen og de første påkledningsprøvene OBS Bildene i artikkelen er mobilbilder tatt i prosessen(Klikk på første bilde i hver rekke for å se dem i større format). 

Det meste var fra slutten av 1930-årene, og klærne var skreddersydde for fruen som hadde brukt dem. De skulle vise seg å være i forbausende god stand, og da jeg fikk høre om dette, begynte ideene å sveve…

Dette burde jo deles med flere, og raskt kom ideen om et fotoprosjekt. Etter litt «fram og tilbake», kontakt med lederen i Ålesund kameraklubb og eierne i Trondheim, satset vi på å hente klærne hit og lage et prosjekt for medlemmene i Ålesund kameraklubb.

Kristin fra familien og Ellen fra kameraklubben gikk gjennom klærne sammen, og tok noen bilder for å presentere materialet og historien bak for klubbens medlemmer.

Første fotoshoot foregikk i klubblokalet

Ideen ble umiddelbart tatt godt imot av medlemmene, og vi konkluderte med at dette kunne bli et prosjekt med tema PORTRETT i vid forstand, for alle medlemmer som ønsket å være med.

Medlemmene diskuterte ideer for satsingen, og ikke minst lokasjoner for fotograferingen. Mange forslag ble luftet, men en foreløpig konklusjon ble to satsinger:

  • Studiofotografering med profesjonell lyssetting i klubbens møtelokale

  • Utendørs fotografering i en hage om våren

Studiofotograferingen foregikk 20. april, og her fikk vi virkelig prøve oss!

En av klubbens medlemmer, Diana Bel, ordnet med lysutstyr, bakgrunner og egen «sminkedame». Vi fikk tak i 4 modeller (bekjente av medlemmene), som ble ikledd flotte kjoler, hatter og rekvisitter, og tidsriktig sminket a la 1939.

Her var det mye å lære for oss alle, men med kyndig veiledning og hjelp av hverandre ble dette en flott kveld, både faglig og sosialt, og ikke minst med mange flotte bilder som resultat.

Utefotograferingen ble lagt til en fin søndag i juni

Vi fikk boltre oss i en flott hage, med 4 modeller som fikk på seg sommerkjoler og hatter, og ble dirigert rundt mellom planter og busker i mange timer.

Her var det dagslyset og det naturlige vi skulle bruke, og lite fokus på sminke og frisyrer.

Modellene for begge fotoseansene ga tillatelse til bruk av bildene, mot at de fikk tilsendt et utvalg bilder til eget bruk fra de enkelte fotografene. De fikk ingen «betaling», men en liten gave hver som hilsen og takk for innsatsen. Og klubbens medlemmer hadde en sosial ettermiddag sammen i tillegg til at vi fikk boltre oss med masse flotte motiv.

Videre plan var å prøve å få til en «brudefotografering», siden vi også hadde tilgang til brudestasen til eierne av klærne.

Dette måtte vi skrinlegge, for det første fordi brudekjolen var i så dårlig forfatning at den ikke kunne brukes, og for det andre at vi ikke klarte å finne modell til brudgomsdressen.

Dermed er vi kommet til den siste satsingen i prosjektet: UTSTILLING

Alle som deltok i fotoseansene ble oppfordret til å sende inn sine 4 beste bilder fra prosjektet som utgangspunkt for utstilling i Ålesund bibliotek i oktober 2024.

I alt 10 fotografer sendte inn bilder, og en liten jury fikk et flott materiale å velge i. Det ble valgt ut 3 bilder av hver fotograf, og materialet viser en stor variasjon og mangfold av portrettfotografering i vid forstand.

Skrevet av Ellen Kristin Molvær. 

Fra utstillingen på biblioteket i Ålesund Rådhus. Prosjektet har bidratt positivt til klubben på mange måter, gitt  både kunnskap og læring for den enkelte, og ikke minst mange flotte bilder til bruk for både videre utstillinger og konkurranser.  En kan vel også ubeskjedent si at et slikt prosjekt har en viss kulturhistorisk verdi, siden slik bruk av de gamle klærne er med og dokumenterer minner fra en svunnen tid.
Fra utstillingen på biblioteket i Ålesund Rådhus. Prosjektet har bidratt positivt til klubben på mange måter, gitt både kunnskap og læring for den enkelte, og ikke minst mange flotte bilder til bruk for både videre utstillinger og konkurranser. En kan vel også ubeskjedent si at et slikt prosjekt har en viss kulturhistorisk verdi, siden slik bruk av de gamle klærne er med og dokumenterer minner fra en svunnen tid.