- Fascinasjon gir spillerom

04.06.2019

Karen Håkansson har definitivt skapt sin egen bildestil. Den skal hun dyrke og utvikle inntil den indre stemmen minner henne om at egenutvikling er like viktig som bildeutvikling. 

Fotografen bruker gjerne seg selv i bildene sine. Sjekk bildet i bakgrunnen,
Fotografen bruker gjerne seg selv i bildene sine. Sjekk bildet i bakgrunnen,

MEDLEMSPROFIL - KAREN HÅKANSSON

Karen Håkansson har definitivt skapt sin egen bildestil. Den skal hun dyrke og utvikle inntil den indre stemmen minner henne om at egenutvikling er like viktig som bildeutvikling. Da skal hun skape en ny personlig stil. I juni har hun separatutstillingen «Selfie» på biblioteket i Ålesund Rådhus.

Du kan se lenge på Karens bilder. De er ofte detaljrike og visuelt sterke, og det er fristende å finne ut hva kunstneren (ja, for dette er fotokunst) har ment.

- Kan du fortelle litt om meningsinnholdet i bildene dine?

- Det er ikke slik at bildene mine skal påvirke til å mene eller handle. Jeg trenger et budskap eller en mening for å komme gjennom prosessen og få et ferdig bilde. Så er det opp til betrakteren og den opplevelsen bildet gir den enkelte. Derfor liker jeg heller ikke å sette titler på bildene mine. Tittel kreves gjerne i konkurranser, men jeg skulle helst slippe.

Fotografen i aksjon i et naturbilde
Fotografen i aksjon i et naturbilde

Ut og se etter motiver og stemninger

I Karens verden kommer inspirasjonen når hun er ute med kameraet. Hun har lært seg til å se former, farger, linjer og mønstre. Da dukker det fort opp motiver både her og der. Noen ganger blir bildet tatt straks, andre ganger går hun tilbake etter å ha forberedt seg på et spesielt opptak. Karen er glad i å bruke mennesker i bildene sine, og da er klær og annet utstyr viktig. Som modell bruker hun ofte seg selv.

- Det stemmer, sier Karen og smiler. Når du jobber turnus og skift, er det ikke så lett å få med seg en som kan være modell. Jeg stiller inn 750-en på intervallutløser, og så er det bare å kjøre på. Er jeg så heldig å få med meg en modell, har jeg to modeller og regissør på en gang.

Litt studio, mye Photoshop.
Litt studio, mye Photoshop.

Den lange veien fra minnekort til ferdig bilde

Karen er blitt en dreven bruker av Photoshop. Uten dette kraftfulle verktøyet kunne hun aldri utviklet den bildestilen hun jobber med nå.

- Det er ikke virkelighetsformidling jeg holder på med, jeg er eventyrfortelleren. Jeg legger til og trekker fra, drar i spaker og leker meg fram til jeg blir fornøyd. Det kan gå fort, langsomt eller ikke i det hele tatt. Jeg har mange bilder som ble oppgitt fordi jeg ikke fikk det resultatet jeg ville ha. Så er gleden desto større når alt stemmer.

Måke sett med Karens øyne
Måke sett med Karens øyne

Hvordan skaper man sin egen stil?

Det koker nesten over av bilder for tiden. Nok kan det sies at kvaliteten varierer voldsomt, men det mange dyktige fotografer. Så hvordan skaper man sin egen stil? Hvordan blir man synlig? Hva mener Karen?

- Det kan det vel være mange meninger om, men det kan virke som om mange prøver å finne veien ved hjelp av det bildeskjønne. Selv lager jeg de bildene jeg har lyst til å lage, og så håper jeg at jeg klarer å fascinere folk. Jeg tror nok at det gir deg større spillerom. Du vet, det er mye skjønnhet i detaljene. Den behøver ikke å være hovedsaken hele tiden. 

Stacking gir nye muligheter.
Stacking gir nye muligheter.
Snøvær over Giske.
Snøvær over Giske.