Dråpenes mester

05.08.2019
Fred Øie har drevet dråpefotografering til perfeksjon
Fred Øie har drevet dråpefotografering til perfeksjon

MEDLEMSPROFIL - FRED ØIE

Fred Øie er i utgangspunktet en allsidig fotograf med appetitt på nordlys, solnedganger, insekter, mennesker og sånne vanlige ting. Men så har han en lidenskap som han i løpet av fem år har drevet til perfeksjon: Dråpefotografering. Nå i august viser han dråpebilder på en separatutstilling i biblioteket på rådhuset i Ålesund. 

Det er umulig ikke å bli imponert når du betrakter Freds dråpebilder. Fargene, detaljene, hele greia. Hvordan gjør han det? Men før vi går inn på det, må vi nesten vite hva som fikk ham til å begynne med dråpefotografering.

-Det begynte i 2014, sier Fred. Jeg så noen dråpebilder på Facebook, ble imponert og blåste dem opp på skjermen for å se om jeg kunne fralure fyren noen hemmeligheter og lære noen knep. Sannheten var at disse bildene besto av flere sammensatte bilder og var hardt photoshoppa!

Der og da bestemte jeg meg for at jeg skulle lære meg å ta fantastiske dråpebilder uten lureri, sier Fred og flirer.

Skikkelig utstyr og stor tålmodighet

Fred forteller at en rigg med en fjernstyrt dråpeutløser er helt avgjørende. Det samme er en god, velplassert og synkronisert blits, og papplater i ulike farger som bakgrunner. Men man kan heller ikke sjuske med væskene. Vannet må kokes, tilsettes fortykningsmiddel og ha riktig temperatur. Ja, også bruker han farger som han selv har funnet gode kjemiske løsninger på.

Om noen tror at det går an å planlegge et bilde i detalj, så er det aldeles feil.

-Du kan komponere fargepaletten og ha noen tanker, men tilfeldighetene kommer du aldri utenom, forteller Fred.

-Jeg tenker jeg har tatt 20-30.000 bilder til nå. La oss si at 2.000 er "brukbare" og 250 er gode. Har du lett for å gi opp, er ikke dråpefotografering noe å satse på.

Melkedråpe
Melkedråpe

Dråpebilder er populære

Mange av bildene blir solgt. Noen selges på utstillinger, andre selges ved at folk ser bildene hans på Facebook og tar kontakt.

-Jeg hadde lagt ut en del dråpebilder på nettstedet "Gurushots", sier Fred stolt. -De arrangerer utstillinger rundt omkring i verden, og fem av dråpebildene mine ble vist, bl.a. ett i Paris og ett i Milano. Det tok litt tid før jeg skjønte det. Jeg må si at det var lønn for strevet, selv om det ikke ble penger ut av det.

Ballerina
Ballerina

Fantasi og nye mål

Vi har allerede snakket om bearbeidet vann, men for Fred handler dråpefotografering også om å utfordre fantasien. Melkeskvetter og fløte kan gi gode resultater, men de kan også tære hardt på forstanden. Nå har han bestemt seg for å eksperimentere med kaffe. Har en tanke om at fargetonene kan gjøre magiske ting.

-Fantasien er viktig, forklarer Fred. -Du må ha lyst til å leke for å komme videre. Du må se kule ting inni hodet og tenke at DET skal jeg få til.

Om han har en våt drøm?

-Jeg har en plan om å bygge en rigg som gjør at jeg kan skyte to separate dråpesituasjoner i ett og samme bilde. Det hadde vært fett, det!

Sier han som ikke har for vane å gi opp sånn uten videre.